НАЧАЛО » ПРОДУКТИ » Стелажи за палети » Стелажи за палети тип Conventional » СТОРАКТ– водеща българска фирма в монтажа и поддръжката на Механизирани и Автоматизирани складови системи
 

СТОРАКТ– водеща българска фирма в монтажа и поддръжката на Механизирани и Автоматизирани складови системи

СТОРАКТ– водеща българска фирма в монтажа и поддръжката на Механизирани и Автоматизирани складови системи

Интервю в сп. Машиностроене

Разговор с Павел Крумов, ръководител направление „ Монтаж и сервиз“

Г-н Крумов, бихте ли ни разказали за някои от големите проекти, които сте реализирали напоследък?
Един от големите ни и сложни проекти е системата Radio-Shuttle. Монтирахме го в складовете на Кока - Кола ноември и декември 2011 г. и работи безотказно вече цяла година. Състои се от метална конструкция и роботизирани колички, които изтеглят палетата в предния край на стелажите. От там кара ги поема и до като извърши манипулацията, количката вече е подготвила следващото пале. Нашите сервизни инженери преминаха двадесет дневно обучение в Испания по поддръжка на тази система и се справя отлично. В България за първи път се монтира такава система. Нашата фирма е единствената в страната, която е проектирала, монтирала и осъществява поддръжката й. Складът на Кока – Кола работи със шест роботизирани колички. Те обслужват 4500 палето места и се командват с дистанционно управление от водача на подемнотранспортната машина. С подобна система се постига оптимално използване на складовото пространство и бързина при обработка на товарите. При обикновената система Driving , машината влиза в коридора, взема палето и го натоварва на превозното средство, след което отново влиза в стелажа, взема следващото и т.н.. Половината от тези манипулации се спестяват с новата система. Същото удобство се получава и при зареждане на стелажната система. Робата поема палето в началото на стелажа и го вкарва навътре, след което се връща и поема следващото.
Подобен проект реализирахме и Македония за фирмата Пекабеско. Работи на същия принцип и със същите машини, монтирахме я за два месеца. Проверяваме я също на всеки шест месеца. При възникване на проблем, за Македония реагираме до 48 часа, този срок за България е 24 часа. С наш екип и с нашия сервизен инженер. Той и в момента е там, за да проследи работата на системата.

Система Radio-Shuttle - складове на Кока - Кола

 

 

Складове на Пекабеско - Македония


Друго интересно решение, което предлагаме е мобилни стелажни системи. Вече имаме осем изпълнени подобни проекта в България и имаме сериозен натрупан опит. При тях интересното е, че първо се полагат релсите, върху които се движат бази и върху които се монтират стелажите. Тази година монтирахме такава система в фирма Ареон Варна Това стана в началото на лятото и ни отне петнадесетина дни. Най – важното в случая е полагането на релсите. Необходима ни е здрава основа за това и трябва да стане много прецизно, без отклонение. След монтажа на релсите, се налива бетон, получава се една обща повърхност, в която вече имаме положени няколко релси. Върху тях започва подреждането на базите и стелажите. Това се прави с цел използването само на един коридор за обслужване на всичките стелажи. С помощта на дистанционно управление, системата отваря желания коридор, пренареждайки останалите стелажи. Смея да твърдя, че и при тези системи сме единствените в България, които ги монтираме и поддържаме. Много точно и прецизно трябва да е направена нивелацията на релсите, за да могат базите да се движат безотказно, а те са високи около девет метра и тежат около 40 50 тона всяка. Дори при малка денивелация системата няма да тръгне. Тя се задвижва от няколко електродвигателя. Интересно е, че този проект за първи път беше обвързан и с осветлението на склада. То се включва само в коридора, който е отворен. Първата подобна система инсталирахме във фирма Градус в Стара Загора преди шест години. Поддръжката на подобно съоръжение е една от най-лесните. Повредите са нищожни и обикновено са причинени от човешка грешка. Работи безотказно и е една от най – надеждните складови системи. Ние ги проектираме, оборудването е на MECALUX, а базите са италиански на фирмата MОVEEL .

Складове на Хес - Ямбол

 

Складове на Hayat


Другата интересна система, която предлагаме е KARDEX REMSTAR за съхранение и комисиониране на товари. Това е автоматизирана система. В България и Сърбия имаме монтирани 22 такива вертикални автоматизирани складове. В Либхер - Пловдив, Хес – Ямбол, Арубис - Пирдоп и др. В момента изпълняваме монтажа на проект в Шабац, Сърбия. Машините се състоят от софтуер и хардуер. Имаме два типа машини – карусел и совалкалПринципът на работа на тези два типа може да се види в нашия уебсайт www.storactlog.com . Цялото съоръжение е затворено и обезопасено. Пести се много подово пространство, до 85 % от него може да спести подобна машина. Намалява разходите за труд и е ергономична. И тук особеното при монтажа е, че съоръжението трябва да е много добре нивелирано. Предвиждам добро бъдеще за тази система. Тя работи перфектно и софтуера се обновява постоянно.


Какви са приоритетите на Сторакт?
В момента сме се фокусирали върху поддръжката, гаранционното и след гаранционно обслужване на складовите системи. От тази година в сертификата по ISO 9001:2008,включихме сервиза и поддръжката на стелажните с-ми. Съществува европейски стандарт EN 15635 :2008 , които има статут на български стандарт от 2009ON-05, който регламентира използването и поддръжката на системите за складиране. Два пъти в годината всяка система бива инспектирана от наш специалист. Дори и такива, които не сме монтирали ние, имаме право да поддържаме. Стандарта изисква обозначаване на всяка една стелажна система със съответната информационна табела. Тя е много важна за всеки склад и хората, които работят в него. На нея са нанесени техническите характеристики на всяка система. Сторакт БГ се стреми към най – добрите резултати и най – високо качество. На всеки шест месеца инспектираме всяка стелажна система, за която отговаряме и поставяме стикер с резултатите от инспекцията. За всеки вид система имаме обучен персонал по поддръжката й. Вече имаме договори за обслужване на складово оборудване с Крафт, Луфтханза, Кока – Кола, Нестле и много други. На всеки шест месеца правим пълна инспекция на складовото оборудване. Според изискванията на стандарта поставя ме три вида стикери. От допустими поражения до недопустими щети. В последния случай използването на съоръжението е недопустимо до отстраняване на повредите. Във всяка една компания, която е наш клиент обучаваме по един човек, който трябва да следи за състоянието на складовото оборудване. При нередности той ни информира и ние реагираме незабавно.

 

Кой е най-интересният проект, върху който работите в момента?

Екипът, монтирал складовете на Hayat

 

 

Автоматизиран склад на фирма FOENIX MEXANO - Унгария


В Унгария изграждаме автоматизиран склад за 9 000 палети на фирма FOENIX MEXANO с височина 25 метра. Сложността на този монтаж е в това, че склада се изгражда в готова складова сграда и се изисква много голяма прецизност при вертикалното изправяне на модулите.Работим с екип от 16 наши специалисти и стрябва да го завършим до втората седмица на Януари, 2013.
В България сме правили един единствен такъв през 2008 г., за фирмата Фрешлоджик в гр. Пловдив. 24 метра височина за 15 000 палети
Наш екип от 24 специалисти участва в изграждането съвместно с MECALUX на най големия автоматизирн склад за палети в света – намира се в в Измит, Турция. Това беше огромен проект за 165 000 палето места, самоносещ се склад с височина на стелажните системи до 45 метра.
От няколко години работим по изграждането на логистичните центрове на LIDL. Зпочнахме с този в Равно поле, България. След което до момента сме изградили такива логистични центрове на LIDL в Ларнака- Кипър, Плоещ- Румъния, Клуж-Румъния и Вроцслав Полша. От първи декември започваме монтаж на стелажни системи в района на Грац, Австрия.


Какво бихте казали в заключение на нашия разговор?
Една от целите ни е да продължим да работим с водещите световни компании в бранша. Тава ще спомогне и за нашето развитие. Стремежът ни е да изпълняваме проекти в Европа, извън България. В страната пазара не е голям и започва да ни става скучно. Амбицията ни е да се развиваме извън страната.
Целта тази година беше да задържим резултатите от 2011г.. Успяхме, дори мисля, че ще отбележим и лек ръст. Очакваме следващата година да е по - добра.

 
 
 
Storact Log
Warehouse Management System Почистваща техника

Контакт

02 9555 642, 9555 49902 9555 642, 9555 499

02 9555 64702 9555 647

office@storactbg.comoffice@storactbg.com

 

Запитване за среща/оферта

 

Видео

Loading...


Карта на сайта